Alla beställningar skickas 15/8 p.g.a. semester | Lägsta order 300 kr | Frakt 69 kr

Iris Hantverk handgjorda borstar av naturliga material

Det traditionella borstbinderiet

Iris Hantverk har varit en del av svenska badrum och kök sedan slutet på 1800-talet, när synskadade hantverkare började binda handgjorda borstar i ett litet borstbinderi i Stockholm. Man gör inte bara egna borstar utan förser också hantverkare över hela Sverige med råmaterial till deras egna skapelser.

År 2012 togs företaget över av Richard Sparrenhök och Sara Edhäll som med stöd av De Blindas Väl driver borstbiningstraditionen vidare. Iris Hantverk finns att hitta på Sandborgsvägen i Enskede, där 6 synskadade hantverkare binder borstar efter gammal tradition av naturliga material såsom bokträ och hästhår. Precis som man gjorde när borstbinderiet startades för mer än 100 år sedan.

 

Handgjorda borstar av naturliga material

Arvet är en viktig del av Iris Hantverks identitet – att bevara de gamla teknikerna och kunskapen från en svunnen tid då man tillverkade saker på riktigt.

När man kombinerar det perspektivet med naturliga material, så får man också en genuin produkt som håller länge och bara blir vackrare ju längre tiden går.

De handgjorda borstarna rengörs med diskmedel och varmt vatten och torkas med borsthuvudet vänt nedåt. Olja sedan träryggen med kallpressad linolja och får en borste som aldrig går ur tiden.

 

Willekullas favoriter

Hos Willekulla gillar vi speciellt bunkborsten som kan användas både till att grovrengöra badkaret och för att diska stekpannor. Inte bara för att den är otroligt bra att använda, utan också för att den gör sig perfekt i det lantliga badrummet eller rustika köket tillsammans med annan inredning i naturliga färger. Funktionell design när den är som bäst.

Ett annat guldkorn är disktrasan av bomull och lin. Se bara till att krama ur den ordentligt efter att du använt den så håller den nästan hur länge som helst. Att kunna hänga en vacker, naturligt disktrasa i sitt kök gör också en stor skillnad rent visuellt. Och som vi inredningsbesatta vet – det är detaljerna som gör skillnaden.

Uppdaterar…
  • Du har inga produkter i varukorgen.